Millenialnostalgi och DOS-spel

Squeeds Julkalender | 2023-12-10 | Alexander Heimonen
Jag vill tillägna dagens bloggpost till att nostalgiskt diskutera en för mig, fascinerande del av PC gaming historia, men som jag tror många kan relatera till och tycker är intressant att lära sig mer om.

Jag har finskt påbrå. Jag är född och uppvuxen i Sverige, men hade möjligheten att gå i en finsk skola på låg- och mellanstadiet. Jag är född 1989 och var alltså ett barn när internet gjorde sitt intåg till Sverige. Hemma i mitt rum hade jag en trött Windows 3.1 dator jag ärvt av min gammelmoster och jag var helt enkelt väldigt intresserad av allt som hade med datorer att göra. Vi hade inget modem hemma, men en nära vän till mig hade både en modern dator och internetuppkoppling och han upptäckte att det fanns massvis av gratis spel på internet han delade mig av via disketter till oss andra på skolgården. Så medan andra spelade Doom på sina hemmadatorer spelade jag och mina kompisar finska freewarespel.

 

AUTS - The Ultimate Stress Relief Game (ja, spelet heter så på riktigt)

AUTS - The Ultimate Stress Relief Game

Spelet är utvecklat 1995 av två personer, en programmerare med alias A-MORE och gfx och level designer HIPS och var en väldigt tidig klon på originalkonceptet TURBORAKETTI, man kan kalla spelen för multiplayer cave shooters och kort och gott så fick 2-4 personer samsas om ett tangentbord, axel mot axel och försöka skjuta sönder varandras skepp. Just AUTS var ett tidigt spel och ganska enkelt, men något jag tyckte var väldigt imponerande var att terrängen hade både per-pixel kollisionsdetektering, men den kunde även förstöras genom att skjuta på den med olika vapen. Senare kom det versioner som hade spännande visuella effekter som rinnande vatten, men framför allt fler olika typer av vapen och rymdskepp, enligt mig blev konceptet perfekt i spelet Wings, som också blev det populäraste spelet i genren.

Prova spelet i din browser på https://classicreload.com/auts-the-ultimate-stress-relief-game.html

 

Areena 4

Areena 4

En Windowsapplikation från 1997.

Jag förstår att väldigt få människor ens hört talas om Areena spelen, framför allt då de är på finska, men tro mig när jag säger att jag och mina kompisar spenderade hundratals timmar med detta RPG. Konceptet är enkelt, det är som ett managementspel för gladiatorer. Du rekryterar kämpar med olika färdigheter och så försöker du vinna strider för att klättra i divisioner och tjäna mer pengar (och därmer ha råd att betala för bättre kämpar med dyrare lön). Det finns olika raser och roligt nog minns jag fortfarande att härskarkaniner (mahtijänis) var den bästa rasen. Det är fascinerande hur kul vi hade med detta spel, framför allt med tanke på hur långt genren har kommit idag, se bara på Baldurs Gate 3 som nyligen vann Game of the Year.

Prova spelet på https://www.areenapelit.fi/areena-4/

Liero

Liero

Liero - ett kompetetivt mästerverk från 1998.

Det är omöjligt att prata om finska freeware spel utan att nämna Liero, när jag i 7:e klass började på en svensk skola kände alla till spelet och det var det som spelades på klassrummets dator (det kanske låter absurt idag, men på många skolor hade man en stationär dator i varje klassrum) på rasterna. Man kan beskriva Liero som Worms i real time, man väljer 4 vapen som man kan byta mellan under matchen och försöker döda varandras maskar. I princip allting på kartan kunde förstöras och det fanns minst sagt sjukt bra vapen. Man kan ställa in hur långa laddningstider man har mellan skotten, allt från total armageddon till flera minuter. Spelet har ett stort community än idag och kan även spelas online, kika på https://www.liero.be/ om du är intresserad av att prova. 

 

Några sista ord...

När jag senare började lära mig programmera ville jag försöka återskapa dessa spel, vilket ökade min respekt för dem otroligt mycket. Dom flesta spelen är utvecklade av antingen en person eller väldigt små teams, som hobbyprojekt vid sidan av. De kördes på datorer med en CPU på några få MHz och hade features som per-pixel kollisionsdetektering med förstörbara miljöer. Dessa lades sedan ut på internet och delades på skolgårdarna via disketter. Spelen kunde vara enkla men gav oss hundratals timmar med underhållning. Det var inte förrän långt senare jag upptäckte spel som Diablo och Doom, lika bra det, min stackars Windows 3.1 PC hade ändå inte orkat köra dom spelen.