Lärdomar från elitidrott till systemutveckling
Lagarbete
Den första lärdomen, som jag haft med mig hela min basketkarriär är att det är laget som vinner. Det är lagets framgång som syns i tabellen. Det är laget som går upp eller ner i seriesystemet. Det är laget som vinner titeln. Det kanske låter självklart i och med att basket, liksom många andra sporter, är en lagidrott. Jag anser att det inte är olikt ett utvecklingsteam som bygger en mjukvaruprodukt. Man lyckas och misslyckas som lag.
Spelarna i ett lag och medlemmarna i ett team kan ha olika styrkor och svagheter. Man vill sätta spelare i positioner att utnyttja sina styrkor men också hjälpas åt att utveckla varandras mindre starka sidor. Teamwork makes the dream work!
Oavsett om målet är att avancera i seriesystemet, att vinna SM-guld, att få en ny mjukvara eller feature i produktion, eller möta en deadline så är det laget eller teamet som lyckas med det.
Målmedvetenhet
Den andra lärdomen är att målmedvetenhet och att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål. Målet för oss var att vinna SM-guld.
Det finns väldigt mycket mer att säga om målmedvetenhet, vilken typ av mål man kan eller ska sätta, samt hur man kan eller ska göra för att öka sina chanser att nå dem. Till exempel skriver min kollega Martin i lucka 1 om hur man kan nå sina nyårslöften.
Personligen har min egen målmedvetenhet sviktat ibland. Det händer alla och alla är i olika situationer i livet med arbete, familj och så vidare. Så jag vill lämna ett citat som en tränare jag hade under min karriär ofta sade är ”a little better every day, greatness at the end of the season”. Små framsteg, hur små de än må vara, varje dag leder till storhet I långa loppet. Ett litet steg mot målet varje dag och vi kommer så småningom att nå det.
Återhämtning
När vi tränade som mest på försäsongen så tränade vi 14 pass i veckan. Sedan började säsongen och det var oftast en eller två, ibland tre, matcher i veckan. Den fysiska återhämtningen är väldigt viktig så man orkar prestera till toppen av sin förmåga så ofta som möjligt, vilket innefattar kost, vila. Än viktigare är det dock för att man inte ska gå sönder och skada sig.
Man spenderar dessutom mycket tid i hallen och även på resande fot till bortamatcher. Lägg därtill genomgångar, spelsystem, scoutingrapporter med mera så förstår man snabbt att även den mentala återhämtningen är lika viktig som den fysiska för att man ska orka hålla fokus. Det gällde att kunna koppla bort basketen och hitta sitt sätt att ladda både de fysiska och mentala batterierna.
Jämför detta med att man har en deadline att möta, eller att man har ett längre projekt att slutföra. Inom arbetslivet, oavsett om det är elitidrott eller annat yrke, tror jag det är viktigt att jobba med att ”koppla bort jobbet” och fokusera på sig själv. Att hitta sitt eget eller egna sätt att öka eller återställa energinivåerna och att ta sig tid att göra det.
Ansvar
Elitidrott är mycket mer än bara träning och matcher. Elitidrottande är mer än en hobby. Det är ett jobb. Dina lagkompisar är också dina kollegor och har olika erfarenheter. Man kommer inte vara bästisar med alla, men man kommer behöva ha respekt för varandra och lösa sina meningsskiljaktigheter, eller komma överens att sätta dem åt sidan, för att nå framgång. Lagarbete.
Inför matchgenomgångar och matcher ligger ansvaret att läsa igenom tillhandahållna scoutingrapporter, att komma utvilad till matchsamlingen. När matchstart närmar sig att då göra det man som individ behöver göra inför matchstart för att vara mentalt och fysiskt förberedd, oavsett om det är att gå in i sin egen värld med hörlurar och musik, extra uppvärmning, tejpa fötter eller kjuta 100 skott. Allt för att öka sin chans att vinna matchen. Målmedvetenhet.
Mellan alla träningar och matcher gällde det att hitta sina egna sätt att ladda de mentala batterierna, men också att sköta sömn och kosthållning så att återhämtningen sköttes på så bra sätt som möjligt. Återhämtning.
Slutord
Detta är några (de viktigaste?) lärdomarna jag tar med mig från min idrottskarriär till min yrkeskarriär som systemyutvecklare. Det är trots allt inte jättestor skillnad på ett basketlag och ett utvecklingsteam (lagarbete, målmedvetenhet).
Har ni läst såhär långt vill jag tacka för att ni läst mitt debutinlägg i Squeedkalendern! Jag hoppas ni fann något i det som var upplysande eller som ni kan ta med er i eran vardag.
Då återstår bara att tacka för mig och att önska er alla en god jul och gott nytt år!
Sebastian, Squeeder och f.d elitidrottare.