Hva er egentlig branding?
Branding handler om merkevarebygging, og merkevarebygging skjer i alle de kontaktpunktene bedriften din har med andre folk, enten det er person- eller bedriftskunder, potensielle ansatte, eller egne ansatte for den del.
Målet med merkevarebyggingen er å øke kjennskap til bedriften eller organisasjonen, kunnskap om hva du kan levere og tilby dine kunder og brukere, og ikke minst å øke liking og preferanse for deg som en attraktiv og foretrukket samarbeidspartner.
Minst like viktig er det å bli oppfattet som en attraktiv arbeidsgiver, spesielt i dagens arbeidsmarked der konkurransen om dyktige medarbeidere er stor.
Så hvordan kan du nå gjennom i støyen fra alle andre selskaper som tilbyr like eller delvis like produkter og tjenester? Selskaper som ofte bruker mye penger på reklame- og store employer branding kampanjer?
Dessverre finnes det ingen mirakeloppskrift som du kan iverksette med umiddelbar effekt, men ved hjelp av både kort- og langsiktige planer for branding og merkevarebygging, kan du ta mange små steg hver eneste dag, for å bli mer synlig overfor de kundene og målgruppene du henvender deg til.
Den gode nyheten? Alle i bedriften kan bidra til å bygge ditt brand, og du og dine ansatte er viktige ambassadører for bedriften på en daglig basis.
Harold Lasswell var en amerikansk statsviter og kommunikasjonsforsker. Han utledet en kommunikasjonsmodell i 1948. En kommunikasjonsmodell som har stått stødig opp igjennom tiårene.
Lasswell definerte markedskommunikasjon på følgende måte:
Who says What to Whom in what Channel with What Effect
Oversatt til praksis kan vi da si:
- Hvem: Alle som jobber i bedriften eller organisasjonen.
- Sier hva: – Dine budskap, det du gjør, forteller og formidler.
- Til hvem: B2B-kunder, B2C-kunder, potensielle ansatte, samarbeidspartnere og aksjonærer og stakeholders.
- I hvilken kanal: Alle dine digitale kanaler, innlegg på konferanser, kunde- og salgsmøter, oppdrag ute hos kunder etc.
- Med hvilken effekt: Kjennskap, kunnskap, liking og preferanse.
I Squeeds julekalender deler vi innsikt og kunnskap, og ikke minst personlige historier, for julekalenderen er også en kanal og arena for branding og merkevarebygging.– Personlig innhold har også tradisjonelt mye større troverdighet enn reklamekampanjer og salgsbudskap.
Branding og merkevarebygging foregår altså i alle de kontaktpunktene du har med dine kunder og samarbeidspartnere. Og alle i bedriften er viktige bidragsytere når det gjelder branding.