Lästips: Fiftyseven exercises for programmers
Oavsett i vilket yrke man jobbar, så behöver man utvecklas och lära sig nya saker under sin karriär. Utmaningar man ställs inför som utvecklare är exempelvis nya domäner, arbetssätt och verktyg, men även språk och ramverk.
Inom IT-branschen finns det en hel del olika upplägg för att öva och prova nytt, t. ex. hobbyprojekt och hackathon. Men både hackathon och hobbyprojekt kräver tid och planering, så det kan bli svårt att komma igång och jobba mer kontinuerligt med det.
Ett annat sätt att lära sig är att lösa relativt små problem. Fördelen är att små övningar är mindre tidskrävande och lättare att jobba med i vardagen. Kortare övningar med ett mindre scope ger också mer möjligheter att repetera, utforska och reflektera.
Fiftyseven exercises for programmers är en bra källa för den typen av övningar. Boken innehåller femtiosju uppgifter med olika fokusområden, bl. a.
- beräkningar
- filhantering
- datastrukturer
- textanalys
- lösenord och kryptering
- hämta data från externa API:er
- Varje övning innefattar tre varianter med olika restriktioner. Detta gör att man får lösa problemet på olika sätt och inte nödvändigvist så som man alltid gör.
Jag gillar mest att boken är språkoberoende, så man kan antingen jobba med ett språk som man är redan van vid eller så testar man något nytt. Själv har jag gjort övningarna för att lära mig mer om Python, men även i samband med en coding dojo i grupp där vi använt Java.
Letar du julklapp till en utvecklarkompis - eller till dig själv kanske? Tveka inte att kolla upp denna bok!
Referens
Fiftyseven exercises for programmers, Brian Hogan, Pragmatic bookshelf